Nieuw!

Foto: Andrea del Sarto, Madonna of the Harpies (detail)MIJ Academie najaar 2018

 

Drie maal Realisme

De term Realisme kent binnen de kunst vele betekenissen. Drie ervan staan deze cursus centraal. Tijdens het eerste college wordt de 19e-eeuwse stroming Realisme behandeld met als hoofdpersoon de eigenzinnige Gustave Courbet. Het tweede college  betreedt de wereld van het magisch realisme van Carel Willink en Pyke Koch. De laatste bijeenkomst gaat in op het zogeheten Hyperrealisme; een wonderlijke stroming die voorbij gaat aan het alledaagse realiteitsbegrip.

Donderdag 6, 13 september en 4 oktober (aanvang 19.30 uur)

€30 (inclusief thee / koffie)Windwijzer | Noord, Oost, Zuid en West

Ga tijdens deze bijzondere avond in het Fulcotheater mee op een culturele tijdreis langs de vier windrichtingen. Waai, met IJsselstein als vertrekpunt, naar de verste uithoeken om de frisse wind te voelen van de diversiteit in kunst en cultuur in verschillende tijden. Met bolle zeilen gaan we voort, van de Mercurius van Giambologna - letterlijk gedragen door de wind - tot en met de zwevende steden van Tomás Saraceno en de strandbeesten van Theo Jansen. De avond wordt omlijst met muziek.

Donderdag 18 oktober (aanvang 20.30 uur)

€12,50 

Kaarten verkrijgbaar via het Fulcotheater Rabobank Masterclass Kunsthistorie: van bakermat tot iPad art

Van Nachtwacht tot buitenschilders, van baksteengotiek tot 3D-print-sculpturen, de beeldende kunst kent een enorme diversiteit . Hoog tijd voor een rode draad om in dat doolhof de weg te vinden. In vier lezingen worden de diverse perioden, Klassieke oudheid, Middeleeuwen, Renaissance en Moderne tijd, overzichtelijk naast elkaar gezet. 

Door sponsoring van de Vriendenstichting van MIJ en van de Rabobank kan deze serie lezingen worden aangeboden voor slechts 30 euro.

Donderdag 1, 8, 29 november, 6 december (aanvang 19.30 uur)

€30 (inclusief thee / koffie)

 

Maniërisme

In de zestiende eeuw ontwikkelt zich tussen Renaissance en Barok een eigenaardige hofstijl in Italië. Deze stijl, het Maniërisme, kent haar geledingen binnen de beeldende kunsten, de muziek en zelfs in de literatuur. Na de Italiaanse hoven volgt de rest van Europa. Elke plek reageert op een eigen wijze. Zo wandelt dit drieluik van een krankzinnig feestpaleis in Mantua en naakte hofdwerg als tuinsculptuur in Florence, via een bijna absurd peper- en zoutstel voor François I, naar veertigstemmige muziek in Engeland. Ook zal er gekeken worden hoe ons landje aan de Noordzee omgaat met misschien wel de merkwaardigste stijl uit de kunstgeschiedenis.

Donderdag 13, 20 december 2018 en 10 januari 2019 (aanvang 19.30 uur) 

€30 (inclusief thee / koffie) 


Er worden ook enkele excursies georganiseerd. Houd de website in de gaten voor meer info.


Voor alle activiteiten geldt: aanmelden via aanmelden@museumijsselstein.nl onder vermelding van naam van de cursus.