november 2013

Kinderopening In de wolken met Koos Meinderts
Speciaal voor kinderen: de feestelijke opening van de tentoonstelling In de Wolken bij mij met Koos Meinderts.

mij|museumijsselstein opent voor kinderen vanaf 6 tot 12 jaar haar deuren om op feestelijke wijze ook voor hen de tentoonstelling 'In de Wolken' te openen. Ouders, opa’s, oma’s en iedereen die dit graag wil mee beleven is welkom op deze bijzondere middag bij mij

Koos Meinderts, de bekende prentenboekenschrijver, is deze middag aanwezig. In augustus van dit jaar vierde Koos Meinderts zijn 30 jarig jubileum in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Entree is zondagmiddag 10 november om 15.00 uur.
(Inloop vanaf 14.30 uur) voor alle kinderen, Museumkaarthouders en Vrienden mij gratis.

Onze wolken in De Volkskrant en bij Avro's kunstuur
De landelijke pers heeft onze wolken opgemerkt.
Waar we uiteraard bijzonder blij mee zijn.

In de Volkskrant van vrijdag 25 oktober stond een kort item in de wekelijkse bijdrage van Jeanne Prisser over: 'Opzienbarende performances, kleinschalige projecten, nieuwe boeken, verrassende galerietentoonstellingen, spraakmakende lezingen en debatten. Over wat zich afspeelt in de voorhoede van de kunstwereld'.

Een mooi rijtje waar we zeker in thuishoren met onze spraakmakende tentoonstelling 'In de wolken'. Kunstenaar Daan de Jong die bij ons te zien is wordt vergeleken met de wereldberoemde Engelse schilder William Turner.

Ook AVRO's kunstuur besteed aandacht aan onze 'luchtige' tentoonstelling. Een kort item maar zeer krachtig. Het museum heeft al veel positieve reacties ontvangen. AVRO's kunstuur (herhaling): 2 november om 10.20 uur.

Binnenkort: De Kunstkrant groot artikel (gratis bij mij),
Daarnaast ook diverse artikelen in het AD en onze eigen Zenderstreek. Kortom wij zijn in de wolken.

Heeft u de tentoonstelling al gezien en hoe vond u die?
We zijn heel erg blij met uw reactie, zowel via mond tot mond reclame of reclame via social media.
Volg ons nieuws via Facebook en Twitter.

Wandkast uit Kasteel IJsselstein in Centraal Museum, Utrecht.
'Onze' wandkast uit kasteel IJsselstein (15de eeuw), is onlangs (tijdelijk) verhuisd van onze vaste opstelling in het historische straatje naar de tentoonstelling 'De zeven hoofdzonden' in het Centraal Museum.

Deze tentoonstelling is samengesteld door ontwerper Jurgen Bey als afscheidstentoonstelling voor conservator Ida van Zijl van het Centraal Museum en staat naast de benen van kunstenaar Henk Visch en de voetbal/riddershirts van Floor Wesseling.

Opmerkelijk genoeg staat het opgesteld in de hoofdzonde Invidia (afgunst). Waarom staat het daar? Ga daarom kijken en oordeel zelf in het Centraal Museum, t/m 18 mei 2014.

Schilderij Weissenbruch terug
'Onze' Weissenbruch is weer terug! Het mooie schilderij 'De IJsselpoort te IJsselstein' uit ca. 1850 was voor enige tijd terug naar de bruikleengever, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het hangt nu gelukkig weer te pronken in het historische straatje.

Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) was één van de belangrijkste schilders van de Haagse School. Hij schilderde vooral landschappen en stadsgezichten zoals deze van IJsselstein. Opvallend is het licht in zijn werken, met vaak lage horizonten en krachtige wolkenpartijen.
Dit schilderij zou dan ook niet misstaan in onze tentoonstelling 'In de wolken'.

Onderschrift bij foto: J.H.Weissenbruch, De IJsselpoort te IJsselstein, ca. 1850, olieverf op doek, collectie KMSKA