oktober 2014

Workshop String Art
6 september

Noteer alvast in je agenda! Leuke workshop bij MIJ!
Sla op een houten plankje kleine spijkertjes in een patroon. Span langs de spijkertjes garen in felle kleuren en zie daar: een geheel eigen kantkunstwerk!

Voor volwassen en kinderen vanaf 10 jaar.

Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl
Kosten: workshop gratis
Wanneer: 6 september 13.30 tot 16.00 uur

bron foto: candyribbonsweets.com

Persoonlijke rondleiding door de conservator
 7 september 15.15 uur

Unieke rondleiding met de persoonlijke verhalen van de tentoonstellingsmakers en MIJ-conservatoren Catherine Clavaux en Trudi van Zadelhoff waarbij u meer te weten komt over de kunstwerken maar ook over hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Tijdens de rondleiding zullen alle drie de locaties bezocht worden. Nu wordt het helemaal ongekend!

Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl
Kosten: Rondleiding is gratis wel een geldig entreebewijs nodig. (Museumkaart en goede vrienden gratis entree)
Wanneer: 7 september start: 15.15 uur, inloop 15.00 uur

Bron foto: Tanja Smeets,Unbridled, 2014. Foto: Rene Gonkel

Monumentenweekend
13 en 14 september

Het thema van dit jaar is “Op reis!” Maak een reis door de tijd langs de mooiste monumenten van IJsselstein. Het monumentenweekend wordt georganiseerd door de Historische Kring IJsselstein en het museum. In de burgerzaal van het oude stadhuis en in ’t koffiehuis van het museum zijn kleine exposities te zien over de historie van het reizen “Van trekschuit naar sneltram".

Twee prachtige monumenten zijn expositielocatie bij de tentoonstelling "Ongekend kant bij MIJ". In de Waag en de Kasteeltoren hebben kunstenaars indrukwekkende installaties gerealiseerd. Niet alleen om te bekijken, maar vooral ook om met je hele lichaam te ervaren. Kunstenaars hebben hier indrukwekkende installaties gerealiseerd, die niet alleen om te bekijken zijn, maar vooral ook om met je hele lichaam te ervaren.

Aansluitend bij onze tentoonstelling zijn er ook demonstraties kantklossen. Kantklosster Pauline van der Berg laat in de Waag zien hoe kant gemaakt wordt. Zie hoe ambacht, historie en hedendaagse kunst samenkomen.

Gratis toegang tijdens het monumentenweekend

Proeverij bij MIJ
14 september 10.00 tot 15.30
Wegens het grote succes van vorig jaar organiseren Eetbaar IJsselstein en MIJ voor de tweede keer een heerlijke proeverij. Tijdens de proeverij kunt u genieten van heerlijke & eerlijke hapjes gemaakt door IJsselsteinse en Utrechtse ondernemers. Daarnaast kunt u informatie krijgen over eerlijk en bewust eten.
Gratis entree ook voor de tentoonstelling Ongekend kant bij MIJ.

De toegang van de proeverij en het museum is gratis.

Meer informatie vindt u op onze website

Workshop Kant en klei
21 september

Maak een hanger, een knoop, een amulet of een broche van klei, en maak het nog mooier met kant. Of maak echte kanten oorbellen. Laat je inspireren door de tentoonstelling ‘Ongekend kant bij MIJ’.

Voor iedereen vanaf 6 jaar. Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl

21 september 14.00-16.00 uur
Kosten: workshop is gratis

Opening Zilveren Camera bij MIJ
27 september 15.00 uur

Voor de 65ste keer is de Zilveren Camera uitgereikt, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. De Zilveren Camera bekroont sinds 1949 de beste nieuwsfoto van het jaar en is de bakermat van de internationale World Press Photo. Dit jaar dongen 548 fotografen met 4530 inzendingen mee naar deze prijs. De tentoonstelling met de best off van de Zilveren Camera is bij MIJ te zien op drie locaties: in het museum, bij de bibliotheek Lek en IJssel en in het Stadhuis aan de Overtoom.

De opening zal verricht worden door Nicole Robbers, beeldredacteur voor o.a. NRC Next. De conservatoren van het museum zullen een korte inleiding geven bij de tentoonstelling.

U bent van harte welkom om de opening bij te wonen.

Aankoop van het pand
Museum IJsselstein (MIJ)  heeft het museumpand aan de Walkade gekocht van de gemeente.
Het museumbestuur is blij dat het pand nu in eigendom is. Al vanaf de verzelfstandiging (twee en half  jaar geleden) organiseert en betaalt het museum zelf het onderhoud aan het pand.
De aankoop is mogelijk geworden met het succes van twee jaar SLIM werken door de 85 MIJ vrijwilligers, professionals en de betrokkenheid van het IJsselsteinse bedrijfsleven en de vele duizenden museumbezoekers. Dankzij hun bijdrage kon MIJ over de financiële middelen beschikken die voor de aankoop noodzakelijk waren.