november 2014

Opening 'De Zilveren Camera bij MIJ'
Voor de 65ste keer is de Zilveren Camera uitgereikt, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. De Zilveren Camera bekroont sinds 1949 de beste nieuwsfoto.

Bij Museum IJsselstein (MIJ) zijn alle prijswinnende enkele foto’s te zien, en de eerste prijswinnende series. Ontdek de indrukwekkende foto’s op drie satellietlocaties in de historische binnenstad van IJsselstein.

Komt u ook naar de opening van deze prachtige tentoonstelling?

Het volledige programma van de opening kunt u hier vinden.

Wanneer: 27 september
Tijd: 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur

Foto: Ilvy Njiokiktjien. Begrafenis Nelson Mandela door de straten van Pretoria

Opening 'IK BOOG op MIJ'
Over de Lek bij Vianen liggen twee nieuwe en één oude brug gebroederlijk naast elkaar. Rijkswaterstaat wil de oude brug slopen en daarmee één van de belangwekkendste bruggen uit de geschiedenis vernietigen. De oude boogbrug is onderdeel van een uniek infrastructureel wegennetwerk dat in de dertiger jaren speciaal voor de auto is aangelegd en waarvoor twaalf nieuwe bruggen over de grote rivieren werden gebouwd. Met de tentoonstelling ‘IK BOOG op MIJ’ wordt een appél gedaan op de historische betekenis en de schoonheid van de boogbrug.

De activiteiten voor het behoud van de twaalf bruggen en de Viaanse brug in bijzonder worden uitgevoerd door de Stichting Boogbrug Vianen. In 1998 opgericht door Wim van Sijl.

Het volledige programma van de opening kunt u hier vinden.

Wanneer: 4 oktober
Tijd: 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur

Foto: Wim van Sijl, Boogbrug Vianen

Kinderopening 'De Zilveren Camera bij MIJ'
Speciaal voor kinderen van 4 – 12 jaar organiseert Museum IJsselstein een kinderopening bij de tentoonstelling "De Zilveren Camera bij MIJ". Het belooft weer een grandioos programma te worden.

Het programma begint om 13.00 uur met de bekendmaking van de winnaar van de fotowedstrijd 'Win jij de zilveren minicamera'?

Daarna kun je een eigen kunstwerk maken bij MIJ! Graffiti spuiten of schilderworkshop. Wees er snel bij want vol is vol!

4 t/m 7 jaar workshop schilderen. Neem je leukste foto mee om te gebruiken in jouw kunstwerk! Als een echte artiest mag je schilderen op canvasdoek.
Kosten: € 2 p.p.

8 t/m 12 jaar workshop graffiti. Je mag ook je eigen skateboard of je meest coole kledingstuk meenemen om daar een kunstwerk van te maken. Maar dit is niet verplicht je kunt ook je eigen ontwerp maken of je laten inspireren door de foto’s in de tentoonstelling.
Kosten: € 7,50  p.p.

Reserveren voor beide workshops is verplicht! reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 12 oktober om 13.00 uur

Foto: Rahi Rezvani, Ronald de Boer

Krijg tekenles bij MIJ
Tekenlessen voor (jong) volwassenen en kinderen met opmerkelijk resultaat!

Begin oktober starten er 2 bijzondere tekencursussen voor (jong) volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar. De tekenlessen zijn ook zeer geschikt voor middelbare scholieren die affiniteit hebben met kunst en cultuur. De lessen worden gegeven door tekendocent Trea Mekel. Zij geeft al jaren les in Utrecht en maakt gebruik van de Betty Edwards methode. Deze methode stimuleert het integreren van de hersenhelften, waardoor letterlijk iedereen kan leren tekenen op een goed tot zeer hoog niveau. De cursus bestaat uit 12 tekenlessen van anderhalf uur.

Wanneer: (Jong)volwassenen: donderdagavond vanaf 2 oktober van 20.00 – 21.30 uur.

Kinderen (vanaf 8 jaar) woensdagmiddag vanaf 1 oktober van 15.15 – 16.45 uur.

Kosten: €195 euro p.p. (voor 2 kinderen uit 1 gezin: €300).

Aanmelden bij: treamekel@gmail.com

Meer weten? Kijk op de website van Trea Mekel.

Afbeelding: Floris Murk, zelfportret

Fotowedstrijd 'Win jij de zilveren minicamera?'
Ben je hooguit twaalf jaar en een topfotograaf in de dop? Laat het zien met je mooiste sport-, feest- of portretfoto! Mail je foto vóór 1 oktober naar: dezilverenminicamera@museumijsselstein.nl

Het is helemaal mooi als je ook een verhaal bij je foto maakt. Meer weten? Kijk even op de website van MIJ!

Bekendmaking genomineerden: 8 oktober via www.museumijsselstein.nl
Prijsuitreiking: 12 oktober

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Rutte belaagd

Uittip: Historisch Stadhuis Concert
Pianiste Lineke Lever is initiatiefneemster van de Historisch Stadhuis Concerten in IJsselstein. Op 26 oktober geeft zij met het Arte Duo (klassiek saxofoon en piano) een bijzonder cd-presentatieconcert. Dit voorjaar namen zij hun tweede cd op, waarop romantisch repertoire is opgenomen dat niet origineel voor saxofoon is geschreven maar wel wondermooi klinkt op dit instrument. Zo spelen zij o.a. de bekende Après un Rêve van Fauré, de Vocalise van Rachmaninoff en de Fantasiestücke van Schumann. Na afloop van het concert kan een gesigneerde cd gekocht worden.

Datum: 26 oktober
Tijd: 16.00-17.00 uur
Locatie: Historisch Stadhuis, Utrechtsestraat 79, IJsselstein
Toegang: € 10,- bij entree te voldoen (t/m 16 jaar € 5,-)
Meer info: Kijk op de website van Lineke Lever of mail naar: linekelever@gmail.com

Workshop 'Het moment'
Iedereen kent ze, die magische foto’s waarin alles lijkt te kloppen. Hoe heeft de fotograaf dat moment te pakken gekregen? Een interessante en dynamische workshop waarin we samen op onderzoek gaan.

Schrijf je in via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 26 oktober 14.30 - 16.00 uur
Kosten: entreekaartje (workshop is gratis)

Foto: Robin Utrecht