december 2014

Een unieke avond bij MIJ!

Unieke avond met concert en voordracht
Concert in een geïmproviseerde setting door Wiel Conen (componist/improvisator) en Charlotte Gilissen (zang). Wiel maakt gebruik van elektrisch gitaar en computer en Charlotte leest en zingt teksten uit de Ulysses (laatste hoofdstuk) van James Joyce. In deze unieke setting krijgen de teksten van Joyce een nieuw podium.

Voordracht door Wim van Sijl
"Een voordracht met lichtbeelden over de zelfreflectie van Nederland met focus op het landschap, de infrastructuur en de mens. De 12 grote bruggen over de rivieren vormen hierin een karakteristiek tijdsbeeld en geven duiding hoe de mens onderdeel is van deze zelfreflectie".

Deze bijzondere avond is onderdeel van de tentoonstelling 'Ik BOOG op MIJ', van 27 september t/m 23 november te zien bij MIJ. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u hier.

Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 6 november 19.00 uur
Entree: gratis

Workshop 'Bouw samen een brug'
Vind jij het leuk om te knutselen en durf jij het aan om een 'echte' brug te bouwen? Kom dan ook naar deze uitdagende workshop: 'Bouw samen een brug' bij MIJ.

Tijdens deze workshop  zal Ir. Tjebbe Visser (foto links), voormalig hoofdingenieur/directeur Bouwdienst Rijkswaterstaat een demonstratie geven.

Neem je vader, moeder, opa of oma mee, luister goed naar de instructies en bouw misschien wel de mooiste brug ooit!

Schrijf je in via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 16 november 14.00 - 16.00 uur
Kosten : € 2,-  p.p.  Voor Club MIJ-leden gratis!

Een toren vol verhalen
In de maanden oktober en november brengen leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in IJsselstein een bezoek aan de Kasteeltoren. Ze worden daar opgewacht door Ridder Roderick die ze meeneemt in een theatervertelling die de geschiedenis van IJsselstein op een unieke manier laat beleven.

Oog in oog staan met de overblijfselen van onze IJsselsteinse geschiedenis maakt het verleden levend en vergroot de betrokkenheid met de eigen woonomgeving. Het bezoek aan de toren is onderdeel van het cultureel erfgoedproject 'Stein aan de IJssel' voor de bovenbouw van het primair onderwijs. De lessen omvatten de geschiedenis van de Kasteeltoren en de stad IJsselstein.

Verwacht: 'De stad in MIJ'
Bebouwde verbeelding van realistisch tot utopisch

29 november-15 maart

In de tentoonstelling 'De stad in MIJ. Bebouwde verbeelding van realistisch tot utopisch' wordt een grote diversiteit aan interpretaties over de stad door hedendaagse kunstenaars getoond. Het onderwerp stad is nog steeds ongekend populair onder kunstenaars. MIJ laat een grote verscheidenheid aan disciplines zien. De ene kunstenaar verbeeldt zijn of haar visie in een tekening of schilderij, een ander slaat zelf aan het bouwen en maakt installaties of sculpturen. De tentoonstelling laat zien hoe verrassend en divers de stad verbeeld wordt. Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over deze nieuwe tentoonstelling vindt u hier

Kunstenaars
Deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling De stad in MIJ zijn o.a: Robbie Cornelissen, Frank Halmans, Jeroen Henneman, Barbara Broekman, Jan Ros, New Sculpture Department, Wouter van Buuren, Evelien de Goeij, Stefan Bleekrode, Toes Dalmulder, Murat Germen, Paul Citroen, Koos van Tol, Cor Litjens, Angenelle Thijssen, Wim van Sijl, Jeroen Hermkens, Eric Sep, Nissim Men, Rabi Koria, Qassim Alsaedy en Hans Leijerzapf.

Opening op twee locaties
De opening van de tentoonstelling wordt verricht door wethouder Vincent van den Berg (o.a. kunst, cultuur en monumenten). De opening vindt plaats op twee locaties. In het museum en bij Galerie de Boog.

Wanneer: 29 november
Waar: 14.30 inloop, 15.00 opening bij MIJ. Vanaf 16.15 uur bij Galerie de Boog.
Entree: gratis

(Afbeelding: Toes Dalmulder - C'ést le ton qui fait la musique)

Club MIJ workshop Fotoverlanglijstje
Het is bijna zover! Op zaterdag 22 november komt Sinterklaas naar IJsselstein! Wil jij je lievelingswensen op een gave manier duidelijk maken aan Sint en zijn Pieten, kom dan naar de workshop Fotoverlanglijstje op woensdagmiddag 19 november bij MIJ.

Maak foto’s van je mooiste wensen, en neem deze mee naar MIJ. Heb je geen foto’s? Geen probleem. Wij hebben tijdschriften waar je plaatjes uit kunt knippen. Samen maken we er een mooie collage van die Sinterklaas prachtig zal vinden en die goed in jouw schoentje zal passen.

Reserveren verplicht via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: woensdagmiddag 19 november van 15.00 tot 16.00 uur  (voor  kinderen van 4-7 jaar).

(Afbeelding: Wikimedia Commons)

De Zilveren Camera: nog t/m 23 november bij MIJ!
De tentoonstellingen 'de Zilveren Camera en IK BOOG op MIJ' zijn nog t/m 23 november te zien in het museum. Mis het niet! Heeft u trouwens de schitterende video-impressie van 3XFILM al gezien?

(Afbeelding links: Rahi Rezvani)